I-a Conferință internațională științifico-practică în domeniul
psihoterapiei Catatim-imaginative în Moldova
Conferința cu genericul „De la traumă la reziliență. Soluții constructive de a face față adversităților vieții” a reunit circa 100 participanți, printre care: 22 experți în domeniul psihoterapiei Catatim-imaginative din Moldova, Ucraina, Germania și Austria; 50 psihologi – practicieni care activează în diferite domenii aplicative ale psihologiei, lectori universitari și 26 studenți, viitori psihologi de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Liberă Internațională din Moldova și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.
Oxana Șevcenco, Președinta Asociației de Simboldramă și Psihoterapie Catatim – imaginativă din Republica Moldova (ASPCIM) a dat start Conferinței, menționând că: „Reziliența este despre a acționa și a găsi soluții, chiar și în cele mai dificile situații. Este capacitatea de a transforma provocările în oportunități și de a ieși mai puternic din orice criză!”
Prezența a 27 psihologi și psihoterapeuți din Ucraina, o țară care trăiește trauma războiul de peste 900 de zile, a adus o dimensiune profundă și emoționantă discuțiilor.
Elena Sazonova, președinta Asociației de psihoterapie Catatim-imaginativă din Ucraina (IРСГП), a elucidat specificul intervențiilor psihologice în timpul războiului și a explicat cum unele lucruri au prins cu totul alte sensuri: „în război este vital să nu mai aștepți… să nu mai aștepți sfârșitul războiului; războiul – nu e pace, dar Viața în el – continue!”
Un moment culminant al Conferinței a fost intervenția dr. în med. Eberhard Wilke, Președintele Asociației internaționale de psihoterapie Catatim-imaginativă (IGKIP), care a descris câteva cazuri de transmitere trans-generațională a traumei războiului, asistate în practica sa psihoterapeutică în Germania.
Fiecare prezentare, fiecare atelier practic, s-a soldat cu noi cunoștințe, lărgirea potențialului psihoterapeutic de intervenție, cu reflecții profunde privind viața, oamenii și relațiile.
Pentru toți participanții la conferință un interes deosebit a provocat prezentarea „Dileme etice în abordarea traumei”, precum și „Legea psihologului: beneficii și provocări pentru psihologii de liberă practică din R. Moldova”, ambele prezentate și moderate de către Daniela Sîmboteanu, co-Autor al proiectului de lege, expert în protecția drepturilor copilului, președinte CNPAC, Moldova.
Această Conferință a fost un pas important în dezvoltarea psihoterapiei în Moldova, în general și a psihoterapiei Catatim-imaginative, în special, demonstrând că, prin colaborare și schimb de experiențe, putem face față celor mai complexe provocări.
Cea de-a II ediție a Conferinței internaționale științifico-practice în domeniul psihoterapiei Catatim-imaginative va avea loc în toamna anului 2025.
Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Universitatea Liberă Internațională din Moldova, cu suportul financiar al UN Women și Guvernul Suediei. Mulțumim pentru suport la diferite etape ale organizării și realizării conferinței: MAIB, Cărturești, Pro-Mapix, Coaliția Națională „Viața fără violență”, Kreyon, Chateau Cristi.