Skip to main content

Dragi colegi!
Este acea perioadă când se face saltul dintre ani. Mai mâine ne vom trezi într-un nou an – 2024, iar din luna februarie, conform calendarului chinezesc, Dragonul de lemn va fi simbolul anului.


Dragonul este considerat cel mai nobil și mai puternic dintre toate animalele zodiacului, fiind un simbol al Curajului, Succesului și Înțelepciunii. Acest an este considerat favorabil pentru a începe noi proiecte, a face schimbări majore și a urma visele. Este anul care oferă șansa de afirmare, de exprimare a talentelor și de realizare a potențialului.
Totodată, Dragonul sau Balaurul, din basmele noastre, românești, ar fi simbolul ravagiilor, haosului și instinctului primar, care tulbură ordinea lucrurilor, zguduie temeliile pe care s-au clădit ani de-a rândul sensuri și semnificații general umane.
Pentru noi, psihologii ce studiază psihicul uman în profunzime, în special pentru noi, psihologii din domeniul Catatim – Imaginativ, cei care permanent analizăm și interpretăm produsele simbolice ale psihicului, știm că odată ce apare Balaurul în scenă, neapărat se va găsi și un Erou care să-l confrunte!
Ca niciodată, în acest an avem nevoie de trezirea Eroului în fiecare din noi! În conformitate cu motivul „Calea eroului” se știe că Eroul nu se naște erou, el nici măcar nu știe că procesul de transformare în Erou a început, când în drum spre casă, decide să-și cumpere un mânz. Ajungând acasă începe să-l crească, să-l îngrijească, să-l învețe până când mânzul devine o minunăție de Cal (simbolul forței, puterii care poate fi reglată, stăpânită).
Odată cu creșterea Calului, viitorul Erou își creează cu propriile mâini o sabie (simbolul virilității, capacității de a merge până la capăt, până la izbândă).
La un moment dat viitorul Erou află că Balaurul există, că fărădelegile lui au devenit atât de groaznice, încât nici un sacrificiu nu-l mai poate opri și rămâne doar un singur lucru – să confrunți și să învingi Balaurul!
Vă doresc tuturor, dragi prieteni, să aveți în anul care vine suficiente resurse interioare pentru a confrunta și învinge propriul Balaur.
La mulți ani, dragi prieteni!

Președinta ASPCIM,
Oxana Șevcenco