97% din țările europene au reglementată activitatea psihologului în legislație. Moldova are aspirații europene, iar psihologii din Moldova de mult timp așteaptă Legea, care să reprezinte un cadru legal solid pentru psihologi (psihologi de liberă practică) și pentru beneficiarii serviciilor psihologice.
Pe 26.07.2023, în Parlamentul Republicii Moldova s-a desfășurat consultarea publică privind proiectul de Lege cu privire la exercitarea profesiei de psiholog, draftul căreia a fost elaborat, în conlucrare, de către:
- Daniela Sîmboteanu, psiholog, fondatoarea Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii;
- Virginia Rusnac, dr. în psihologie, directoarea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică;
- Liliana Grosu, psiholog, deputată în Parlamentul RM.
La consultări au fost invitați 34 reprezentanți din mediul academic, instituții de stat, societatea civilă și practica privată, care au venit cu comentarii, întrebări de clarificare și propuneri.
Ne bucurăm că avem 2 reprezentante ai Asociației de simboldramă și Psihoterapie Catatim – Imaginativă activ implicate în acest proces: Daniela Sîmboteanu, în calitate de autor al Legii și Oxana Șevcenco, ca și representant al psihologilor de liberă practică.
În luna septembrie, 2023 urmează o alta runda de consultări, ceea ce presupune că în anul 2024 putem să ne așteptăm la o Lege a psihologului definitivată și aprobată în Parlament.
Apoi va urma un an laborios de elaborare a mecanismelor care să ne permită din 2025 să practicăm psihologia într-un mod organizat, reglementat, unificat și protejat!
Să vedem cum vor evolua lucrurile, în speranța că de data aceasta s-au adunat într-un spațiu și într-un timp potrivit toate componentele necesare pentru a crea un produs bun!